Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Η εκπαίδευση σκοτώνει την δημιουργικότητα

Ο Sir Ken Robinson, σε μια ομιλία του (TED Talk) μιλάει για τη σχέση της εκπαίδευσης με την δημιουργικότητα.




Η ομιλία έχει χιουμοριστικά στοιχεία και είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Υποστηρίζει πως η δημιουργικότητα στη σημερινή εποχή είναι ταυτόσημη του αλφαβητισμού. Λίγα παιδιά δεν χάνουν την δημιουργικότητά τους όταν τα λάθη τους κατακρίνονται με τον χειρότερο τρόπο από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Επίσης, υποστηρίζει πως το σύστημα της εκπαίδευσης είναι προσανατολισμένο στο μυαλό παρά στο σώμα, κάτι που έρχεται από την παράδοση της εκπαίδευσης και πρέπει να αλλάξει. H χορογράφος του musical Cats Gillian Lynne ήταν τυχερή που ανακάλυψε το ταλέντο της μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θεωρούσε πως ήταν ένα ακόμη υπερενεργητικό παιδί.

Η εκπαίδευση πρέπει να στοχεύει στο να αναπτυχθούν τα παιδιά σαν ολότητα ώστε να αντιμετωπίσουν το μέλλον που έρχεται χρησιμοποιώντας την φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους. Οι εκπαιδευτές μπορεί να μην προλάβουν να δουν το μέλλον που έρχεται αλλά τα νέα παιδιά θα το δημιουργήσουν.

υγ: Την ομιλία την επισήμανε το πολύ καλό blog Par...Aloga.

2 σχόλια:

  1. Το τι ανοησίες ακούς και διαβάσεις σε σχέση με την εκπαίδευση και τη "σωστή" εκπαίδευση, δεν λέγεται. Και, αν η εκπαίδευση σκοτώνει τη δημιουργικότητα, η απουσία εκπαίδευσης δημιουργεί αναλφάβητους και εξαρτήματα κάθε θεόπληκτου και δημαγωγού. Εδώ με εκπαίδευση βλέπουν τα μάτια μας τόσα και τόσα...

    Λοιπόν, η εκπαίδευση εδώ και κάποιες χιλιετίες δεν φαίνεται να αλλάζει μορφή: κάποιος ξέρει και διδάσκει και κάποιοι δεν ξέρουν (ακόμα) και θέλουν να μάθουν. Ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να οργανωθεί η διεργασία διδάσκω-μαθαίνω, είναι αναμφισβήτητο, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει η ουσία που έχει να κάνει με αυτό που έγραψα στην αρχή αυτής της παραγράφου!

    Και εν πάση περιπτώσει, κανείς δεν εμποδίζει κανέναν να εισαγάγει μια "νέα εκπαίδευση" και να μηδενίσει όλα τα αρνητικά που συνέβαιναν μέχρι σήμερα... Δεν βλέπω όμως τίποτα, πέρα από λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα μου δείξατε με έναν μοναδικό τρόπο πως ο τίτλος του post έπρεπε να ήταν "Η κακή εκπαίδευση σκοτώνει την δημιουργικότητα".

    Δυστυχώς δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς πολλές από αυτές τις ανοησίες που διαβάζω και εγώ για να καταλάβει πως στην Ελλάδα έχουμε κακή εκπαίδευση.

    Θα συμφωνήσω στο ότι δεν βλέπουμε έργα αλλά ακούμε μόνο λόγια. Το θέμα είναι όλοι μας να πράττουμε και όχι μόνο να μιλάμε. Ας δούμε λοιπόν τι θα κάνει ο καθένας μας για να ξεφύγουμε από την παλιά εκπαίδευση και να πάμε σε μια νέα και καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"The role of the educator is to teach children, not subjects." J. H. Pestalozzi