Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Το Jeliot

Χρησιμοποίησα λίγο το Jeliot στις τάξεις μου, οι μαθητές το βρήκαν αρκετά ενδιαφέρον. Σίγουρα παρέχει πολλά περισσότερα από την παραδοσιακή προσέγγιση στη διδασκαλία του προγραμματισμού.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Τελευταία δραστηριότητα

Η τελευταία δραστηριότητα είναι μια περιορισμένη έκδοση του Pac-Man. Δόθηκε στους μαθητές το φύλλο οδηγιών, και ο Pac-Man φτιαγμένος στο Scratch.

Σκοπός της εργασίας είναι να κατασκευάσουν οι μαθητές μια κουκκίδα η οποία να εξαφανίζεται όταν ο Pac-Man την ακουμπήσει.

Οι μαθητές διαισθητικά χρησιμοποιήσαν σωστά τα κομμάτια που τους δόθηκαν, και αυτό γιατί τα κομμάτια αυτά συμπληρώνονται σαν παζλ. Γρήγορα, ξεκίνησαν να καταλαβαίνουν και τη λειτουργία του προγράμματος.

Ένα τελικό πρόγραμμα φτιαγμένο από μένα είναι ανεβασμένο στο scratch.mit.edu.


Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα από όλη αυτή την έρευνα με το Scratch είναι πως μπορεί να φτιάξει κανείς εύκολα προγράμματα λόγω του οπτικού και διαισθητικού περιβάλλοντος αλλά είναι δύσκολο να περιηγηθείς στις πολλές διαθέσιμες εντολές.

υγ.: Τώρα η συνέχεια έχει Java χρησιμοποιώντας το Jeliot.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Μεθοδολογικά

Στο ιστολόγιο αυτό περιγράφω μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσω το Scratch σε μια σχολική τάξη. Μεθοδολογικά, η προσπάθεια αυτή μοιάζει με έρευνα δράσης. Η έρευνα δράσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί

για την εξέλιξη των ήδη εργαζόμενων εκπαιδευτικών - βελτίωση των δεξιοτήτων διδασκαλίας , ανάπτυξη νέων μεθόδων μάθησης, ανάπτυξη της αναλυτικής ικανότητας, ανύψωση του επιπέδου αυτογνωσίας. (Cohen-Manion, Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας, Εκδόσεις Έκφραση, Σελ. 271)


Αυτή τη μέθοδο προσπάθησα να εφαρμόσω ωστόσο, κάνοντας την αυτοκριτική μου, κατάλαβα ότι οι μέθοδοι αξιολόγησης που χρησιμοποιήσα μέχρι τώρα δεν ήταν αρκετές, κατά συνέπεια οι επόμενες δραστηριότητες δεν βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στα συμπεράσματα των προηγούμενων.

Η προσπάθεια αυτή οδεύει προς το τέλος της, αφού θα δώσω τις τελευταίες δραστηριότητες με έτοιμους ήρωες (sprites) και κάποια δομή είτε συνθήκης είτε επανάληψης. Όλα τα έγγραφα θα τα ανεβάσω σε επόμενα post.

Ανέκδοτα

Στο 2ο τμήμα έδωσα κάποια ανέκδοτα για να τα "δραματοποιήσουν" χρησιμοποιώντας το Scratch. Οι περισσότεροι καταφέρανε να κάνουνε διαλόγους αν και όχι πλήρως συγχρονισμένους. Ωστόσο, μόνο μια μαθήτρια κατάφερε να φτιάξει ένα πραγματικό ανέκδοτο, θα δείτε ότι παρ' όλα αυτά ο διάλογος δεν διαβάζεται πάντα άνετα.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Συνέντευξη

Σήμερα ρώτησα τον μαθητή που ζωγραφίζει πολύ καλά, τι πιστεύει για το πρόγραμμα.

Δεν είχε καταλάβει τον σκοπό του προγράμματος και με ρώτησε γι' αυτό και του εξήγησα ότι είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον προγραμματισμό.

Μου είπε ότι πιστεύει ότι μπορείς με το πρόγραμμα αυτό να φτιάξεις ολόκληρη ταινία.

Μου είπε πως δυσκολεύεται να βρει τις εντολές που χρειάζεται λόγω των πολλών επιλογών που υπάρχουν, ειδικά όταν τους ζήτησα την εφαρμογή με το τετράγωνο.

Μάλιστα μου είπε πως στην τύχη δημιούργησαν έναν κύκλο μετά από το τετραγωνο.

Δεύτερη μέρα στο 2ο Τμήμα

Στη μέρα αυτή, οι μαθητές καταφέραν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα.

Μια συγκεκριμένη μαθήτρια κατανόησε την εντολή forever μόλις είδε τις εντολές να περιλαμβάνονται μέσα σ' αυτή.

Τελικά ο ήχος είναι βασικό συστατικό του Scratch γιατί ένας μαθητής που είχε ήχο έδειξε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Δύο μαθητές φτιάξαν πολύπλοκα προγράμματα με τυχαίες εντολές που όμως ζωγράφιζαν κάτι στην οθόνη.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Tutorial στο Scratch

Στο 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Διδακτικής της Πληροφορικής (Πάτρα, 28-30 Μαρτίου) θα υπάρχει επιμορφωτική συνεδρία (tutorial) στο Scratch από τον κ. Φεσάκη. Διαβάστε μια περιγραφή της συνεδρίας και κατεβάστε πολύ καλές εργασίες φτιαγμένες με το Scratch που θα σας δώσουν ιδέες για την χρήση του στις σχολικές τάξεις.

Γάτα ή χελώνα

Σήμερα κάναμε με τα παιδιά την 2η δραστηριότητα.

Αυτή την φορά ασχολήθηκαν με το Scratch 16 παιδιά είτε ατομικά είτε σε ομάδες των 2 ατόμων. Όλοι κατάφεραν να σχεδιάσουν με πρόγραμμα ένα τετράγωνο ενώ μόνο ένας μαθητής κατάφερε να σχεδιάσει και τα υπόλοιπα σχήματα.

Στο ερωτηματολόγιο απαντήσανε 8 μαθητές (τους το έδωσα την επόμενη ώρα και είχαν πάει παρέλαση οι υπόλοιποι). Αυτοί οι μαθητές ασχολήθηκαν με το scratch από πολύ έως πάρα πολύ. Οι μαθητές βαθμολόγησαν το scratch με βάση το ενδιαφέρον που τους προκάλεσε σε μια πεντάβαθμη κλίμακα. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
Ενδιαφέρον 2(Λίγο ενδιαφέρον): 3 μαθητές
Ενδιαφέρον 3(Μέτρια ενδιαφέρον): 1 μαθητής
Ενδιαφέρον 4(Πολύ ενδιαφέρον): 2 μαθητές
Ενδιαφέρον 5(Πάρα πολύ ενδιαφέρον): 2 μαθητές

Όταν ρωτήθηκαν τι τους άρεσε να προγραμματίζουν ή να ζωγραφίζουν, δύο μαθητές σημείωσαν πως τους άρεσε να προγραμματίζουν και να ζωγραφίζουν. Τέσσερις πως τους άρεσε να ζωγραφίζουν και όχι να προγραμματίζουν και δύο πως τους άρεσε να προγραμματίζουν και όχι να ζωγραφίζουν.

Τέλος στην ανοιχτή ερώτηση του τι θα ήθελαν να φτιάξουν με το scratch, ένας άφησε την απάντηση κενή, δύο μαθητές απαντήσαν "ένα παιχνίδι", δύο γράψανε "τίποτε", ένας έγραψε "μια ωραία κινούμενη εικόνα", και ένας έγραψε "όχι κάτι συγκεκριμένο".

Τόσο από το ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε, όσο και από την παρατήρηση την δική μου μέσα στην τάξη φάνηκε ότι όλοι οι μαθητές ασχολήθηκαν με το scratch σε ικανοποιητικό βαθμό. Το ενδιαφέρον που έδειξαν δεν ήταν αρκετό, γι' αυτό λογικά ευθύνεται η μαθηματική φύση της δραστηριότητας.

Αύριο θα προσπαθήσω να κάνουμε τον ήρωα να κινηθεί με τα πλήκτρα χρησιμοποιώντας τις εντολές ελέγχου.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Εισαγωγή και στο 2ο τμήμα

Η εισαγωγή στο δεύτερο τμήμα δεν προχώρησε τόσο γρήγορα όσο θα ήλπιζα. Αυτό το τμήμα έφτασε μόνο στο να "ζωγραφίσει" πάνω στις εικόνες των ηρώων (sprites) και των φόντων ενώ δεν προγραμμάτισε καθόλου.

Γι' αυτό τον λόγο ετοίμασα για την επόμενη φορά ένα φύλλο εργασίας που εισάγει τους μαθητές στον προγραμματισμό με το scratch.

Δεδομένου ότι οι εργασίες που φτιάξανε οι μαθητές σήμερα δεν περιλάμβαναν προγραμματισμό δεν ανέβασα κάποια στο scratch.mit.edu.

Επίσης, ο μαθητής με την δυσλεξία δεν έδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφαρμογή. Ενώ και πάλι οι περισσότεροι μαθητές διαλέξαν την εκδοχή των greeklish.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Φύλλα εργασίας και αξιολόγησης για την 2η μέρα.

Τα φύλλα εργασίας και αξιολόγησης για την δεύτερη μέρα (σενάρια που μοιάζουν με τη Logo χρησιμοποιώντας το Scratch) είναι τα εξής:

Φύλλο εργασίας 1
Φύλλο εργασίας 2
Φύλλο αξιολόγησης

Η πρώτη εφαρμογή

Η πρώτη εφαρμογή ενός μαθητή, ανέβηκε στο scratch.mit.edu.

Την εφαρμογή αυτή την έφτιαξε ένας μαθητής που καταφέρνει να ζωγραφίζει πολύ καλά στον υπολογιστή. Η ποδοσφαιρική στολή της γάτας είναι πραγματικά πολύ καλή.

Στον προγραμματισμό της εφαρμογής βοηθήθηκε από εμένα, αφού το μάθημα ήταν εισαγωγικό.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Διάλειμμα

Σήμερα δεν είχαμε ρεύμα, διάλλειμμα λοιπόν.

Την Δευτέρα θα ξεκινήσω ένα καινούριο τμήμα με τον ίδιο τρόπο όπως το προηγούμενο. Στο τμήμα αυτό υπάρχει ένα παιδί με διαγνωσμένο (έντονο) πρόβλημα δυσλεξίας. Το πως θα αντιδράσει το συγκεκριμένο παιδί στο Scratch, θα το δούμε.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

1ο Δίωρο - Εισαγωγή

Σήμερα, έγινε η εισαγωγή στο Scratch.

Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για την εφαρμογή, και όλοι φτιάξανε κάποιο προτζεκτ. Το καλύτερο προτζεκτ θα το ανεβάσω στο site του scratch.mit.edu.

Οι μαθητές ήταν 8 (είχε δυστυχώς πρόβα παρέλασης), οι 3 από αυτούς κοιτούσαν παράλληλα και κάτι άλλο στο Διαδίκτυο. Ένας μόνο χρησιμοποιήσε την αγγλική διεπαφή ενώ οι υπόλοιποι την μετάφραση σε greeklish. Τέλος, όταν αφέθηκαν ελεύθεροι στο τέλος της ώρας 5 μαθητές ασχολήθηκαν με το scratch και 3 με κάτι άλλο.

Αύριο, θα κάνουμε με τα παιδιά μια εφαρμογή στο scratch που ακολουθεί την φιλοσοφία της Logo.

Περιμένω αύριο λόγω του ότι η εργασία θα έιναι πιο δομημένη από την (εισαγωγική) σημερινή, να δω ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Γιατί να το χρησιμοποιήσω;

Η εισαγωγή στην χρήση του Scratch αναβάλλεται για αύριο.

Εντωμεταξύ μπορείτε να δείτε τα πλεονεκτήματα αυτού του περιβάλλοντος εργασίας
στη σελίδα του Scratch για εκπαιδευτές.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Εισαγωγή

Αν αύριο πάνε όλα καλά, και έχουμε ρεύμα στο σχολείο. Θα προσπαθήσω να κάνω στα παιδιά μια εισαγωγή στο λογισμικό scratch.

Θα προσπαθήσω να τους δείξω τα τρία βασικά μέρη από τα οποία αποτελείται η γραφική επιφάνεια διεπαφής και θα τους δείξω πως να επηρεάσουν το φόντο της εφαρμογής τους και την στολή του sprite που θα χρησιμοποιήσουν.

Επειδή το λογισμικό δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ακόμη, κατασκευάστηκε μια μετάφραση της διεπαφής σε greeklish. Αύριο, ένα από τα ερωτήματα είναι το πως τα παιδιά θα αντιδράσουν σε αυτόν τον τρόπο μετάφρασης.
"The role of the educator is to teach children, not subjects." J. H. Pestalozzi