Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Συζήτηση για τις λύσεις Παιδαγωγικών Πληροφορικής ΑΣΕΠ (3Π/2008)

Λύσεις για τα παιδαγωγικά δόθηκαν από το ΚΕΣ Ηράκλειτος στα Νέα και στην alfavita:

1. Αποτελεσματικός εκπαιδευτικός χαρακτηρίζεται εκείνος ο οποίος κατά την άσκηση του επαγγέλματός του:
β)καλλιεργεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τους μαθητές του, γιατί έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχει τους στόχους της διδασκαλίας του και να κατανοήσει τους μαθητές και τα προβλήματά τους.
γ)δεν αφήνει κατά τη διδασκαλία του καμία ενέργεια των μαθητών του απαρατήρητη και ασχολίαστη, γιατί έτσι αφενός οι μαθητές κατανοούν καλύτερα πως είναι προτιμότερο να προσέχουν στο μάθημα παρά να είναι αδιάφοροι και αφετέρου ο εκπαιδευτικός γνωρίζει καλύτερα τους μαθητές και τα προβλήματά τους.

Σχόλια: Με αυτή την απάντηση δε συμφωνώ, στο "Εκπαιδευτικός στην Τάξη" του Fontana είχα διαβάσει για την τεχνική της αδιαφορίας η οποία είναι μια τακτική για αρνητικές ενέργειες μαθητών οι οποίες αποσκοπούν στην διακοπή του μαθήματος. Αντίθετα, το β) είναι πιο λογικοφανές και υπάρχει και βιβλίο με αυτό το θέμα.


2. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να γίνει αποτελεσματικός στο έργο του όταν:
α) επαινεί πολύ συχνά τους μαθητές. Έτσι οι μαθητές θα αποκτήσουν κίνητρα και ενδιαφέρον για τα μαθήματά τους και ο εκπαιδευτικός θα μπορέσει να επικεντρώσει την προσοχή του στο διδακτικό του έργο.
γ) καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες να αποκτήσει διδακτικές και κοινωνικές δεξιότητες. Έτσι θα διαθέτει αυξημένα προσόντα που τον βοηθούν στην επιτυχία της διδασκαλίας του.

Σχόλια: Σ' αυτή την ερώτηση μια εναλλακτική είναι η α), επειδή γενικά η θετική αντιμετώπιση των μαθητών έχει τα αποτελέσματα που αναφέρονται. Όμως, η λέξη κλειδί εδώ είναι η "πολύ συχνά", αν δεν έλεγε αυτή τη λέξη τότε θα ήταν σίγουρα αυτή η σωστή απάντηση.

3. Ο παράγοντας που κατά κύριο λόγο επηρεάζει και διαμορφώνει τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών είναι:
α) η σχολική επίδοση των μαθητών.

Σχόλια: Σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι εμφανής. Η επίδοση των μαθητών διαμορφώνει τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών και αυτές με τη σειρά τους την επίδοση του μαθητή (αυτοεκπληρούμενη προφητεία). Στο σχολείο πολλοί καθηγητές κοιτάνε την περυσινή καρτέλα του μαθητή προκειμένου να έχουν μια ιδέα τι συμβαίνει στην τάξη. Οι (περσινοί) βαθμοί όμως δε λένε τίποτε για την εικόνα που θα δείξει ένας μαθητής στην τάξη.

4. Μία από τις κυριότερες κοινωνικές λειτουργίες του σχολείου είναι:
δ) η μετάδοση και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Σχόλια: Αυτή η ερώτηση είναι από τις δύσκολες του Διαγωνισμού. Η λογική είναι πως ως κοινωνική λειτουργία του σχολείου εννοούμε τις πλευρές αυτές του σχολείου που προετοιμάζουν τον μαθητή για την κοινωνία όπου θα λειτουργήσει σαν ενήλικας. Από τις τέσσερις εναλλακτικές αυτή που ταιριάζει στην κοινωνική λειτουργία είναι όντως η δ).

5. Στην τάξη της Β' Λυκείου στην οποία διδάσκετε οι περισσότεροι μαθητές έχουν πολύ καλή σχολική επίδοση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί από αυτούς οι οποίοι ασκούν λεκτική και φυσική βία σε συμμαθητές τους, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στο διδακτικό σας έργο. Πώς αντιμετωπίζετε παιδαγωγικά την περίπτωση αυτή σε πρώτη φάση;
β) Συζητώ με τους μαθητές που εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπεριφορά. Έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κατανοήσουν ότι η συμπεριφορά τους αυτή δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στον εκπαιδευτικό, αλλά και σε όλη την τάξη.

Σχόλια: Η απάντηση εδώ όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι είναι η β). Εν ενεργεία εκπαιδευτικοί θα πουν ότι είναι το β) επίσης. Πόσοι θα κάνουν αυτά που λέει η β) όμως;

6. Ένας καλά προετοιμασμένος για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας εκπαιδευτικός έχει τις περισσότερες φορές επιτυχία στη διδασκαλία του:
β) επειδή με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε απρόοπτο γεγονός που ενδέχεται να προκύψει κατά τη διδασκαλία του, δεδομένου ότι με την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να το έχει ήδη προβλέψει και να έχει σκεφτεί τρόπους αντιμετώπισης.

Σχόλια: Αυτή η ερώτηση είναι από τις δύσκολες επίσης, αν ο Ηράκλειτος λέει το β) τότε το β).

7. Οι μαθητές, ανεξάρτητα από σχολική βαθμίδα και τάξη στην οποία φοιτούν, συχνά αδιαφορούν για τα μαθήματά τους. Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον τους στο μάθημα;
β) Τους πείθω ότι είναι προτιμότερο να προσέχουν παρά να μιλούν.
δ) Προετοιμάζω και προγραμματίζω κατάλληλα τη διδασκαλία μου.

Σχόλια: Βέβαια μπορείς να τους "πείσεις" ότι είναι προτιμότερο αλλά πως θα το κάνεις αν όχι αλλάζοντας τη διδασκαλία σου. Οι ομαδικές δραστηριότητες για παράδειγμα μπορούν να κινητοποιήσουν τους αδιάφορους.

8. Σήμερα δίνεται διεθνώς ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, επειδή:
δ) η αξιολόγηση συμβάλλει στη βελτίωση τόσο της παραγωγικότητας της σχολικής μονάδας όσο και της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας.

Σχόλια: Η ερώτηση αυτή αναφέρεται στον ορισμό της εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

9. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις που αναφέρονται στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους μαθητές είναι η ορθή;
γ) Οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, γιατί αυτοί γνωρίζουν τις πραγματικές διδακτικές ικανότητες και την παιδαγωγική συμπεριφορά του εκπαιδευτικού μέσα από την καθημερινή επαφή και επικοινωνία που έχουν με τους εκπαιδευτικούς στην τάξη.

Σχόλια: Αυτή η απάντηση είναι προφανής και έχει να κάνει πάλι με τη θεωρία της εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

10. Είστε διευθυντής σχολικής μονάδας και αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά ενός εκπαιδευτικού που υπηρετεί στη μονάδα σας. Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού από παιδαγωγικής πλευράς;
α) Η συνεργασία με τον προϊστάμενο γραφείου, στον οποίο υπάγεται διοικητικά η σχολική μονάδα την οποία διευθύνω, και στη συνέχεια η ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά μου για την επίλυση του θέματος.
δ) Η συνεργασία με τον σχολικό σύμβουλο και στη συνέχεια η ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά μου για την επίλυση του θέματος.

Σχόλια: Εδώ η λέξη κλειδί είναι το "αντιπαιδαγωγικά". Ο σύμβουλος είναι παιδαγωγικός οπότε.... Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί είναι το α).

11. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι έφηβοι μαθητές να έχουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους γονείς τους. Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού από παιδαγωγικής πλευράς σε πρώτη φάση;

α) Ο διάλογος ανάμεσα στους γονείς και τους μαθητές, ώστε οι γονείς να κατανοήσουν τις ενέργειες των παιδιών και τα παιδιά τις ανησυχίες των γονέων.


Σχόλια: Διάλογος, διάλογος, διάλογος. Η λύση σε όλα τα προβλήματα.

12. Ένας από τους στόχους της αγωγής είναι η δημιουργία ελεύθερων και όχι άβουλων ατόμων. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός;
γ) Με την κατάργηση της αξιολόγησης των μαθητών.
δ) Με τη δομική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σχόλια: Η παραδοχή της κατάντιας του εκπαιδευτικού συστήματος με αυτή την ερώτηση είναι παροιμιώδης, αλλά φτάνει να δημιουργεί και υποψίες. Ωστόσο, το γ) δεν είναι τελείως παράλογο. Το Summerhill που προάγει την ελευθερία στην εκπαίδευση δεν έχει βαθμούς για τους μαθητές. Έτσι οι μαθητές δεν εκβιάζονται σε κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές αλλά αντιλαμβάνονται από μόνοι τους το κέρδος που αποκτάται με την αρμονική συμβίωση στην κοινωνία.

13. Διδάσκετε σε κάποια τάξη του Γυμνασίου και έχετε με τον τρόπο συμπεριφοράς σας (με την άσκηση, για παράδειγμα, λεκτικής βίας) δημιουργήσει προβλήματα (εκνευρισμό, αρνητική διάθεση απέναντί σας κ.ά.) σε κάποιους μαθητές, οι οποίοι τα μεταφέρουν στους γονείς τους και αυτοί με τη σειρά τους στον διευθυντή. Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος παιδαγωγικής επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργήσατε;
γ) Θα συζητήσω πρώτα με τους μαθητές στην τάξη το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, θα ζητήσω συγγνώμη και θα τους παρακαλέσω να δείξουν κατανόηση για τη συμπεριφορά μου, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα λυθεί το πρόβλημα και θα αποκατασταθούν οι σχέσεις μας.

Σχόλια: Έχεις πρόβλημα με τους μαθητές το συζητάς με τους μαθητές πρώτα. Και το συγγνώμη είναι αποδεκτό αφού όντως ο εκπαιδευτικός έχει σφάλλει.

14. Διδάσκετε στην Α' τάξη του Γυμνασίου μιας υποβαθμισμένης περιοχής, όπου οι Έλληνες μαθητές είναι λιγότεροι από τους αλλοδαπούς. Το σχολικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους μαθητές της τάξης, λόγω της αδικαιολόγητης παρέμβασης και προκατάληψης των Ελλήνων γονέων, είναι πολύ αρνητικό. Πώς αντιμετωπίζετε παιδαγωγικά την περίπτωση αυτή σε πρώτη φάση;
δ) Θα καλέσω τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς γονείς στο σχολείο σε μια προγραμματισμένη συνάντηση (εκδήλωση), ώστε στη συνέχεια να διοργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε από κοινού πολιτιστικές βραδιές στις οποίες θα συμμετέχουν όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, ανεξαρτήτως υπηκοότητας.

Σχόλια: Καλά να φωνάξω τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς μαζί, αλλά για πολιτιστικές δραστηριότητες; Δεν μπορείς να φωνάξεις μόνο τους μισούς γονείς γιατί προάγεις το ρατσισμό, οπότε σου μένει το δ).

15. Διδάσκετε σε κάποια τάξη του Γυμνασίου μιας απομακρυσμένης περιοχής, όπου διαπιστώνετε ότι το γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών στα περισσότερα μαθήματα είναι πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα να έχουν δυσκολίες στην παρακολούθησή τους. Πώς αντιμετωπίζετε παιδαγωγικά την περίπτωση αυτή σε πρώτη φάση;
δ) Ασχολούμαι ατομικά με τον κάθε μαθητή, γιατί η πρόοδος των μαθητών είναι υπόθεση που αφορά και εμένα. Κι έτσι θα γίνει φανερό στους γονείς και στην κοινωνία ότι οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται πραγματικά για την πρόοδο των μαθητών.

Σχόλια: Λογικό ακούγεται. Όμως στην πραγματικότητα ίσως δεν γίνεται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.

16. Διδάσκετε για πρώτη φορά στην Α' τάξη Λυκείου και παρατηρείτε ότι ένας μαθητής έρχεται στα μαθήματά σας σχεδόν πάντα αδιάβαστος. Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της περίπτωσης αυτής;
γ) Επικοινωνώ με άλλους συναδέλφους που διδάσκουν στην ίδια τάξη, ενημερώνομαι αν ο μαθητής αυτός πηγαίνει και στα δικά τους μαθήματα αδιάβαστος και στη συνέχεια αναζητώ μόνος μου ή από κοινού με τους συναδέλφους μου τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.

Σχόλια: Λογικό και αυτό. Στην πραγματικότητα όμως οι άλλοι εκπαιδευτικοί ντρέπονται να πουν ότι έχουν πρόβλημα και λένε "Α, με μένα είναι ήσυχος και διαβασμένος" και εσύ βέβαια δεν ξέρεις που να κρυφτείς. Η αλήθεια όμως ΔΕΝ είναι αυτή οπότε υπομονή.

17. Ένα από τα πλεονεκτήματα του «παραδοσιακού τρόπου αξιολόγησης» της σχολικής επίδοσης του μαθητή είναι:
γ) ότι η διόρθωση των γραπτών κειμένων των μαθητών είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολύ χρόνο.
δ) ότι δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να καλύψει με την εξέταση στο τέλος της χρονιάς όλη τη διδαχθείσα ύλη.

Σχόλια:Αυτή είναι η δεύτερη απάντηση που διαφωνώ. Η παραδοσιακή αξιολόγηση έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να διορθώσεις εύκολα τα γραπτά και να τελειώνεις, δηλαδή το γ. Αν θες να κάνεις συστηματική διαμορφωτική αξιολόγηση τότε θα πρέπει να δαπανηθεί πολύ περισσότερος χρόνος.

18. Σύμφωνα με τον Jean Piaget (Πιαζέ) η μάθηση του παιδιού:

α) είναι παράγωγο της γνωστικής ανάπτυξης.


Σχόλια: Ναι, αυτό υποστηρίζουν οι μελέτες του Piaget.

19. Μια από τις μορφές διδασκαλίας που εφαρμόζεται σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι η:

α) αναλυτικοσυνθετική.

β) μετωπική/μονολογική.
γ) επαγωγική.
δ) απαγωγική.

Σχόλια: Όλες αυτές χρησιμοποιούνται σήμερα. Αυτή που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι η μετωπική αλλά και πάλι η ερώτηση υπονοεί ότι οι άλλες δεν χρησιμοποιούνται. Εδώ πραγματικά δεν έχω ιδέα.

20. Ο εκπαιδευτικός στη σύγχρονη εποχή πρέπει να διαδραματίζει τον ρόλο τού:
δ) ειδικού για διδασκαλία και μάθηση.

Σχόλια: Βέβαια, πρέπει να είσαι ειδικός στη διδασκαλία αλλά ποιος εκπαιδευτικός της Β'βάθμιας είναι ειδικός στη διδασκαλία;

21. Γιατί ο εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΕΝ πρέπει, στο πλαίσιο μιας σαρανταπεντάλεπτης διδασκαλίας, να χρησιμοποιεί τη διάλεξη για περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά;
δ) Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν οι μαθητές με απόλυτη συγκέντρωση για πολλή ώρα έναν εκπαιδευτικό, όσο δεινός ρήτορας και αν είναι.

Σχόλια: Μία από τις βασικότερες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτικός. Πάλι η προφανής απάντηση δεν αντιστοιχεί σε αυτό που συμβαίνει στην πράξη.

22. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας σας μιλούν συνεχώς μεταξύ τους και κάνουν πολύ θόρυβο. Πώς αντιμετωπίζετε παιδαγωγικά την κατάσταση αυτή σε πρώτη φάση;
δ) Δεν αρχίζω το μάθημα, αλλά περιμένω πρώτα να σταματήσουν να μιλούν και να κάνουν θόρυβο, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσω να έχω επιτυχία στη διδασκαλία.

Σχόλια: Εδώ η σωστή απάντηση είναι η δ) γιατί αν είναι να κάνεις μάθημα χωρίς να σ' ακούει κανείς δεν έχει νόημα. Επίσης, η δ) είναι πιο ανοικτή απάντηση απλά λέει ότι δεν θα κάνεις μάθημα μέχρι να έχεις παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη.

23. Μπαίνετε μετά το διάλειμμα στην τάξη για να κάνετε μάθημα και παρατηρείτε ότι οι μαθητές σας είναι σκυθρωποί και αναστατωμένοι, γιατί κάποιος συμμαθητής τους τραυματίστηκε ενώ έπαιζε στο διάλειμμα, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της περίπτωσης αυτής;
δ) Ρωτώ τους μαθητές τι συνέβη στο διάλειμμα, συζητώ μαζί τους διεξοδικά και, αφού ηρεμήσουν και έχω χρόνο, αρχίζω το μάθημα.

Σχόλια: Όπως και στην προηγούμενη, το να κάνεις μάθημα χωρίς να σ' ακούει κανείς δεν έχει νόημα.

24. Στο «αυταρχικό στυλ» αγωγής/διαπαιδαγώγησης ο εκπαιδευτικός:
β) επιβάλλει κυρώσεις στους μαθητές χωρίς να τις συζητά και να τις αιτιολογεί.

Σχόλια: Αυτό είναι προφανές.


25. Η σύγχρονη Διδακτική, σε αντίθεση με την παραδοσιακή, δίνει ιδιαίτερη έμφαση:
β) στην αποδέσμευση της σχολικής διδασκαλίας από την τυποποίησή της.
γ) στη μείωση της διδακτέας ύλης.


Σχόλια: Αυτό φαίνεται προφανές. Ωστόσο η μείωση της διδακτικής ύλης (με έμφαση στο να μαθαίνει ο μαθητής "πως να μαθαίνει") δίνει μια δυνατή εναλλακτική.

26. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις ισχύει;
β) Κατά τον Ρουσσώ, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του καλός και (δια)φθείρεται από τις επιδράσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Σχόλια: Για τους διαβασμένους.

27. Έργο-σταθμός για την Παιδαγωγική επιστήμη και τη Διδακτική είναι:
β) η «Μεγάλη Διδακτική» του Κομένιου.

Σχόλια: Για διαβασμένους επίσης, ο Αιμίλιος και το Κοινωνικό Συμβόλαιο είναι του Ρουσώ ενώ το περί παιδαγωγικής είναι του Καντ. Οπότε η σωστή αντιστοιχία είναι η μεγάλη διδακτική του Κομένιου.

28. Το παιδαγωγικό ιδεώδες που κυριάρχησε στο εκπαιδευτικό σύστημα των δυτικών κοινωνιών στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν το:
δ) κοινωνικό.

Σχόλια: Θεωρία επίσης.

29. Κατά την εκπαιδευτική διαδικασία είναι δυνατόν να προκύψουν διαφόρων ειδών προβλήματα (συμπεριφοράς, επικοινωνίας κ.ά.) μεταξύ των μαθητών και του εκπαιδευτικού. Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της περίπτωσης αυτής από τον εκπαιδευτικό; (Η ερώτηση δεν αναφέρεται σε μαθητές που παρουσιάζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες).
β) Φροντίζει να επιλύσει από κοινού με τους μαθητές το πρόβλημα εν τη γενέσει του και δεν αναβάλλει την επίλυσή του για αργότερα.

Σχόλια:
Μια ακόμη προφανής απάντηση που δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

30. Παιδαγωγός στην περίοδο της κλασικής αρχαιότητας ήταν ο μορφωμένος δούλος ο οποίος:
γ) φρόντιζε κυρίως τα αγόρια από την ηλικία των επτά έως των δεκαοκτώ ή είκοσι χρόνων.

Σχόλια: Θεωρία επίσης.

31. Στην ποιοτική αναβάθμιση του έργου της σχολικής μονάδας συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός. Για να επιτελέσει αυτή τη λειτουργία, ένας εκπαιδευτικός οφείλει σε πρώτη φάση να συνειδητοποιήσει ότι:
γ) πρέπει να καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες βελτίωσης σε όλους τους τομείς της κατάρτισής του.

Σχόλια: Εύκολο και αυτό. Δεν μπορείς να διδάξεις ένα αντικείμενο που δεν το ξέρεις. Όμως το ότι ξέρεις δε σημαίνει ότι μπορείς και να διδάξεις.

32. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου project είναι ότι:
γ) αναπτύσσει την κριτική ικανότητα του μαθητή και την κοινωνική μάθηση.

Σχόλια: Η μέθοδος project, έχει τη θεωρία της και η απάντηση γ) ταιριάζει με τη θεωρία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"The role of the educator is to teach children, not subjects." J. H. Pestalozzi